četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Lijek za stres? Prema Dr. Ozu...

Baš sam jučer gledala TV i naišla na epizodu Dr. Oza o stresu. Često gledam njegovu emisiju jer naiđem na stvarno nekoliko dobrih savjeta bilo o zdravom hranjenu, životu ili zdravlju. Ali ovo u vezi stresa me baš zainteresiralo.
Ukratko, podijelo je tri tipa stresa; stres ujutro koji dobivamo od kave, dijetni stres i stres od nesanice. Prevelika većina nas ujutro popije šalicu, dvije kave kako bi se razbudila i bila spremna za poslove koje nosi njihov dan. I to je sasvim uredu, kava nas drži odmornim. Ali veća polovica te većine popije kavu i kada stigne na posao, zatim još jednu na pauzi, jednu dok slaže papire, još jednu, još jednu misleći kako će se na takav način riješiti stresa i biti odmornijim. Iskreno, i ja sam tako mislila. Ali, Dr. Oz me uvjerio u potpuno suprotno. To je prvi tip stresa. On kaže kako je uredu popiti kavu ujutro ali da ju je najbolje kasnije nadomjestiti zelenim čajem jer i on u sebi sadrži malo kofeina a ljekovitiji je za nas općenito. Popodnevnu kavu zamijeniti čašom smoothieja i biti ćete kao novi. Pokušala sam, i zaista djeluje. Kava samo gomila kofein u našem tijelu i čini od nas male nervozne patuljke koji okolo hodaju i ne rade ništa drugo osim gunđanja.
Drugi tip stresa je dijetni stres. Opće poznato je da dijeta izaziva stres jer se moramo odreći određenih slatkiša koje smo tako naviknuli jesti, poslastice u deset navečer kao i kasne večere. Dr. Oz savjetuje da vaše jelo ograničite na male količine ali da ih jedete više puta na dan. Podvlačim male količine, i da uz to priložite zelenu salatu, voće i dosta povrća. Na takav način nećete biti previše gladni, nećete pokleknuti i sići sa cilja nego ćete mršati i biti zadovoljni. 
Treći tip stresa je nesanica. Studenti, odvjetnici, profesori, rudari, konobari, bilo koga da navedem vjerojatno pati od nedostatka sna. Buđenje u pola šest, brz doručak ili bez doručka uopće, kava za ponijeti i odmah na posao ili u školu. Cijeli dan razmišljate, radite, podižete teške stvari i već do deset osjećate neopisiv umor. U dvanaest možda morate prekinuti posao i otići po djecu u školu a onda se uputiti u udruženje koje je baš dobilo novi zadatak, zatim kupovina i do osam ste mrtvi. Ali onda morate napraviti večeru, baciti oko, kako kažu, na novu epizodu vaše serije, spremiti djecu na spavanje i već je pola jedanaest. Legnete konačno u krevet i dok ste spustili kapke, jutro je opet tu. Onda konačno dođe vikend i vaš odmor od posla započinje spavanjem sve do navečer. Prođe vikend, ponovno je ponedjeljak i vi ste opet cijeli tjedan pod ogromnim stresom, sve vas boli i ljuti ste i frustrirani jer se niste dovoljno naspavali a imate toliko obaveza za obaviti. Niste krivi, ja to stalno radim. Vikend mi dođe kao ispusni ventil kada konačno mogu odspavati normalno bez žurenja i trčanja. Ali Dr. Oz to striktno zabranjuje. On kaže da je jako važno održati tempo spavanja što bi značilo da bi petkom trebali zaspati kasnije a ne ostati gledati novi film jer ujutro ionako spavamo do tko zna kada, već da bi trebali zaspati ranije i ujutro se probuditi ranije, kako bi se tijelo priviknulo i oslobodilo stresa. Naravno, popodnevni drijem je dopušten ali u manjim količinama. I pokušajte uvesti petnaest minuta sna svakoga dana u tjednu. To zaista pomaže.

Nadam se da sam i ja vama pomogla prenoseći riječi Dr Oza. 
Adiós do sljedećeg posta. 
Angie.

Nema komentara:

Objavi komentar