srijeda, 10. kolovoza 2016.

Život kroz tisuću sjena

Srce je to, nije kamen niti cigla,
Zašto da ga bol ne prepuni?
Kad zaplačemo, jer plakat ćemo- tisuće puta!
Zašto će nas itko uznemiravati?
              Ghalib

Ponekad naiđete na mjesta od kojih vam srce poskoči a onda upoznate osobe od kojih vam srce prepukne. Zavolite osjećaje od kojih vam se koža naježi i upoznate suze od kojih vam smijeh nestaje. Volite ali mrzite. Vjerujete ali hulite. Ljubite ali ne znate. I teško je, tako je prokleto teško.
Zadese vas razne stvari. Iz sjena izađu svakakva čudovišta; bolesti, razvodi, otkazi, prevare, ljubomora i grijehovi. Malo kašljete i teško spavate, već vam je i teško hodati. Ali ste sretni jer vam u životu sve jako lijepo ide. Svejedno, kome šteti posjetiti doktora? Onda shvatite da to nije samo kašalj i da vam nije teško hodati zbog umora. Bolesni ste i imate rak. Više niste sretni, već se jedna suza probija na svoj stari put. A tako ste je lako držali na uzici. Nije imala kuda, smijali ste se i bili ste sretni. Ali sada, spremno klizi prema starom cilju. Dnu.
Teško je naći boje u takvoj sjeni. Teško je ustvari razaznati bilo kakav put u takvoj magli a da ne izludite. Sjedite sami u tami svoje sobe i zurite kroz prozor. Vani je ljeto, i sunce mami bilo koga. Samo vas ne. Vama je hladno, umirete i prije roka jer za vas više nema lijeka. A i zašto bi ga tražili? Svejedno je vaš život i sve ono što ste do sada učinili, izgubio smisao. Utopio se duboko u svim onim suzama. Kome se sada ide u potragu za novim?
Ali onda ipak, natjeraju vas u potragu. Nađete ga u knjigama, novim receptima za vašu bolest, čajevima i terapijama. I već je jesen, lišće lagano opada. I tužni ste. Jer opada i vaša kosa. Mislite kako više niste lijepi, i kog ste vraga tražili smisao ako ćete jedan dio izgubiti sada? Što i da ozdravite kada niste nikome lijepi? Vaš partner vas neće htjeti bez kose i sa maramom. Koga tu zavaravamo? Ta se bolest ne može pobijediti.
Zima je i vaša marama sjajno grije glavu, ali svejedno vas nešto tišti dok gledate partnera kako nježno namješta vaš krevet, vas su noge baš jako počele izdavati. Kudite godine, tridesete i nisu lake a on se ljupko smješka dok vas sprema pod plahtu. Lagano vas poljubi i konačno se pogledate u oči. I onda niste sigurni. Je li to u njegovim očima ljubav ili samo sažaljenje prema bolesnici čije su šanse za život ravne 0,1? Shvaćate kako ste jako nesigurni u sebe u zadnje vrijeme. Ne izdaju vas samo noge već i sposobnosti, vjera, snaga. Ali onda shvatite kako vas jedna stvar ipak nije izdala. Ljubav. Ta bezobraznica ipak se zadržala i nakon što vam je zadnja vlas spala sa glave i nakon što ste prvi put pali i čak, nakon što više niste bili sposobni bilo što pojesti. Ljubav partnera, ljubav svih oko vas i vaša ljubav vas je ipak spasila. Podigla vas je na noge, postali ste snažni borci. Jer ovo nije samo malena pričica. Ovo je istina, i ja sam je prošla, dva puta. Nisam bila u prvom licu, bila sam tek posmatrač i osoba koja diže raspoloženje. Ali sam shvatila da ljubav može činiti čuda. Rasvijetliti sve sjene ovoga svijeta i pokazati vam put prema ozdravljenju. S ljubavi je lakše, već se možete dizati na noge i pojesti nešto. Možete se i osmjehnuti i namjestiti maramu. Čak ste ju i zavoljeli, postala je nekakav poseban dio vas. Čak vam je i bilo žao kada je više niste trebali. Jer ste ponovno imali svoju kosu. Imali ste sreću.
Istina, bolest je teška, ona ubija. Ali vas promjeni. Shvatite vrijednost nekih osoba, riječi i djela. Ona vam da do znanja da život nije igra. Da je stvarnost i da su filmovi tek iluzija po kojoj se vodimo. Nećete u stvarnosti naići na dobru osobu koja vas je slučajno udarila autom i sada vam se želi iskupiti večerom. I nećete na toj večeri shvatiti kako je baš on sve u vašem životu. Jer to nije stvarnost, to su priče. Tek maleni dio snova. A snovi su tek priča za sebe.

Adiós do sljedećeg posta.

Angie.

3 komentara:

  1. Upravo sam pronašla ovaj blog, pročitala sve i vidim da već neko duže vrijeme nema upisa.
    Nadam se da ćeš se vratiti bloganju i da ću te još imati priliku čitati.
    Želim ti sreću, kako u kreativnosti, tako i u životu.
    Pozdrav iz Zagreba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav i tebi, nažalost taj sam blog ugasila, moja velika mana je što brzo odustajem.
      No, ovog ljeta sam opet pokrenula nešto novo, od čega baš i ne kanim odustati. Pa, ukoliko me i dalje želiš čitati možeš na mom novom blogu http://simplegrlblogging.blogspot.ba/
      Bit će mi drago da ponovno budeš moj prvi čitatelj hahahah.
      Moram priznati da sam se jako jako obradovala vidjevši ovaj komentar, stvarno mu se nisam nadala.
      P.S. Nekoliko recepata sam upisala u tekicu. Jako su fini. :D

      Izbriši
  2. Poštovana,

    Tek počinjem sa pisanjem i izlistavam razne blogove. Nažalost, Vaš je teško čitati zbog pozadine tj.cvetne teme koju ste izabrali. Nadam se da će Vam dobronamerni savet koristiti.

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši